Ongoing professional development and support is available throughout the year. Sign up for sessions and classes now.

Praxis Study Session Details

 

Upcoming sessions:

Spring Saturday sessions. 8:30 - 11:30am Register to attend.

  • Introduction to pseudocode, tracing code, and algorithms for beginners: April 10, 2021
  • Praxis study sessions: April  17, 24, May 1, 8, 15
  • Praxis review session: May 22

Summer 2021. Register to attend.

  • Weekday option 8:30-11:30am: (choose early or late summer option)
    • June 28-July 2 
    • Aug 2-6
  • Weekend option, Saturdays, July 10- Aug 21 8:30 - 11:30am

 Online study materials are available in Khan Academy and in our Google Classroom (codes will be shared when you attend sessions)

 

High-Level Agenda Praxis Study Sessions:

  • Pre-Session: Intro to programming and pseudocode, control structures and tracing code, logic, and the vocabulary of programming and algorithms. (beginners only - optional) 
  • Session 1 - Praxis overview, Overview of course resources, Intro to algorithms and programming
  • Session 2 - Intermediate / Advanced Programming
  • Session 3 - Advanced Algorithms, Intro to Data
  • Session 4 - Data, Impacts of Computing, Taking the Praxis from home
  • Session 5 - Computing Systems, Networks, and Cybersecurity
  • Final Q&A Review & Extra Practice: Sample Questions (optional, starts at 9:00am)

 

Session Outlines: Pre-session. Intro to Algorithms & Programming  - Beginners Only

 

Domain II Algorithms and Computational Thinking + 

Domain III Programming

8:30 a.m.

  • Welcome & Overview - 15 min - An introduction to programming, pseudocode, and algorithms.

8:45 a.m.

  • Programming Basics (Part 1) - 1 hour
    • Introducing the Praxis Pseudocode
    • Connecting the Pseudocode to familiar programming languages
    • Common elements of programming: Sequencing, Selection, & Iteration
    • Understanding flow charts
    • Print & Comments
    • Basic Operators
    • Review Sample Questions

9:45 a.m

Break - 10 min

9:55 a.m.

  • Programming Basics (Part 2) - 55 min
    • Variables
    • Data Types
    • More Standard Operators
    • Working with Strings
    • Array Basics
    • Review Sample Questions

10:50 a.m.


  • Wrap-Up - 10 min
    • Resources Available
    • Schedule
    • Suggested Study / Preparation for Next Week
    • Study Groups
    • Help from Facilitators

11:00 a.m.

Adjourn

 

Session 1

 

Domain II Algorithms and Computational Thinking + 

Domain III Programming

8:30 a.m.

  • Overview of Praxis & Course Sequence - 20 min

8:45 a.m.

  • Algorithms (Part 1) - 55 min
    • Outline of topics
    • Abstractions
    • Pattern Recognition & Problem Decomposition
    • Algorithm Formats
    • Number Bases
    • Review Sample Questions

9:45 a.m

Break - 10 min

9:55 a.m.

  • Programming (Part 1) - 55 min
    • Introducing the Pseudocode and review from Week 1
    • Working with Strings
    • Basic Arrays
    • Conditionals / Selection
    • Loops Intro (if time)
    • Review Sample Questions

10:50 a.m.

  • Wrap-Up - 10 min
    • Resources Available
    • Schedule
    • Study Groups
    • Help from Facilitators

11:00 a.m.

Adjourn

 

Session 2

 

Domain III Programming

8:30 a.m.  

  • Welcome and Check-In - 5 min

8:35 a.m.

  • Programming (Part 2) - 30 min
    • Recap from last week
    • Arrays
    • Loops / Iteration
    • Review Sample Questions

9:05 a.m.

Break - 5 min

9:10 a.m.

  • Programming (Part 3) - 30 min
    • Extensibility-Modifiability-Reusability
    • Procedures
    • Review Sample Questions

9:40 a.m.

Break - 5 min

9:45 a.m.

  • Programming (Part 4) - 35 min
    • Debugging & Feedback
    • Event-Driven Programming
    • Usability & Documentation
    • Data Structures
    • Review Sample Questions

10:20 a.m.

Break - 5 min

10:25 a.m.

  • Programming (Part 5) - 35 min
    • Modularity: Libraries & APIs
    • Object Oriented Programming
    • Review Sample Questions

11:00 a.m.

Adjourn



Session 3

 

Domain II Algorithms and Computational Thinking + 

Domain IV Data

8:30 a.m.

  • Welcome and Check-In - 5 min

8:35 a.m.

  • Algorithms (Part 2) - 55 min
    • Recap from last week
    • Algorithmic Complexity
    • Sorting & Searching Algorithms
    • Review Sample Questions

9:30 a.m.

Break - 5 min

9:35 a.m.

  • Algorithms (Part 3) - 45 min
    • Recursion
    • Randomization
    • Review Sample Questions

10:20 a.m.

Break - 5min

10:25 a.m.

  • Data (Part 1) - 35 min
    • Digitalization
    • Data Encryption
    • Data Decryption
    • Computational Tools
    • Review Sample Questions 

11:00 a.m.

Adjourn

 

Session 4

 

Domain IV Data + Domain I Impacts of Computing

8:30 a.m.

  • Welcome and Check-In - 5 min

8:35 a.m.

  • Data (Part 2) - 45 min
    • Simulation & Modeling
    • Storage, Management, & Manipulation of Data
    • Data Collection & Aggregation
    • Review Sample Questions

9:20 a.m.

Break - 5min

9:25 a.m.

  • Impacts Overview - 45 min
    • Creativity and Innovation in Computing
    • Obstacles to Equal Access
    • Computing Innovations- Benefits and Trade Off
    • Intellectual Property Issues
    • Ethics of Computing
    • Digital Privacy and Security

10:10 a.m.

Break - 5min

10:15 a.m.

  • Impacts Discussion - 30 min
    • Review Sample Questions

10:45 a.m.

  • Taking the Praxis from home (guest speaker)

11:00 a.m.

Adjourn



Session 5

 

Domain V Computing Systems & Networks

8:30 a.m.

  • Welcome and Check-In - 5 min

8:35 a.m.

  • Computing Systems - 50 min
    • The computer as a system
    • Hardware/Software
    • Operating Systems
    • Fetch-Decode-Execute
    • Abstraction
    • Communication between Devices
    • The Internet of Things
    • Cloud Computing
    • Review Sample Questions 

9:25 a.m

Break - 5min

9:30 a.m.

  • Networks (Part 1) - 45 min
    • Components of Networks
    • Network Functionality
    • Internet and Web Protocols
    • Components of the Web
    • Review Sample Questions 

10:15 a.m.

Break - 5min

10:20 a.m.

  • Networks (Part 2) - 30 min
    • Digital and Physical Security Strategies
    • The Five Pillars of Cybersecurity
    • Review Sample Questions

10:50 a.m.

  • Wrap-Up - 10 min
    • Resources Available
    • Reflection on the past weeks
    • Moving Forward From Here
    • Next week

11:00 a.m.

Adjourn

Final session

 

all domains

8:30 a.m. - 11am

  • Review and wrap up depending on participant requests.
    • Resources available
    • moving forward from here

 

PRESENTERS

Deborah Kariuki 

dkkariuki at gmail.com    

Nick Yates

yates.code at gmail.com

Kimberly Mentzell (cybersecurity)

kimberly.mentzell at fcps.org

Nancy Smith



Dianne O'Grady-Cunniff, dogrady at usmd dot edu
Director, Maryland Center for Computing Education

Dr. Megean Garvin, mgarvin at usmd dot edu
Director of Research, Maryland Center for Computing Education

     ECEP Logo 2 Web .       CSFORALL Logo Web .       CSTALogo Web

Maryland Center for Computing Education
3300 Metzerott Rd. Adelphi, MD 20783 http://cs4md.com
MCCE received initial support from the National Science Foundation, (MSP)2 Grant No. 0831970.